Dette er kravene for å få lån uten sikkerhet

Reklamene og overskriftene får det kanskje til å virke som alle får lån uten sikkerhet hvis de spør pent. Noe av det stemmer til en viss grad. Det kan på mange måter være enklere å få innvilget slike type lån enn andre.

Men banken gir deg ikke lånet helt uten videre. De vil tross alt være sikre på at de får pengene sine tilbake igjen. De tjener kanskje på at du bruker lang tid og betaler mye i renter, men de har ingenting å tjene på at du aldri betaler. Noen banker er også strengere enn andre.

Hva innebærer det å stille med sikkerhet?

Sikkerhet innebærer at du stiller med noe verdifullt du eier. Helst skal dette ha bortimot samme verdi som lånet ditt. Om du er uheldig og ikke klarer å betale, kan banken ta over eiendelen din og selge det. Dette kan være alt fra verdisaker og møbler til bil eller hus. Låner du derimot uten sikkerhet, har banken færre muligheter om uhellet er ute.

Bankene vurderer alle som søker om lån uten sikkerhet

Banken gjør en grundig vurdering av hvem du er når du søker. De må tross alt vite at du faktisk klarer å betale tilbake hele lånet ditt. Noe av denne informasjonen kan du bli bedt om å oppgi selv. Andre ting sjekker banken opp på egenhånd, eller med hjelp fra en annen aktør.

Her er de viktigste punktene banken ser på, og dermed punktene du bør være oppmerksom på før du søker om lån uten sikkerhet:

Lån uten sikkerhet om du har god inntekt

Det sier seg selv at du må ha inntekt for å kunne betjene et lån. Jo høyere inntekt du har, jo mindre belastning blir en fast nedbetaling på økonomien din. Tjener du lite, vil viktigere utgifter som mat og husleie komme i første rekke. Da kan fort fakturaene fra banken stå ubetalte over lengre tid.

Du trenger heldigvis ikke ha direktørlønn for å få innvilget et lån uten sikkerhet, men om du for eksempel er arbeidsledig, student eller lærling, blir det vanskeligere.

Selv om du tjener nok er det også en fordel å ha kontrakt på fast ansettelse. Mange som jobber frilans eller som ringevikarer virker usikre for banken. Uansett hvor mye du har tjent den siste tiden, så kan det fort snu. Dessuten er det mer komplisert å dokumentere lønnen din uten en fast lønnsslipp.

Lån uten sikkerhet om du har lite gjeld fra før

Kanskje du har studiegjeld du ikke blir kvitt før mye senere i livet? Kanskje du har tatt opp lån tidligere for å kjøpe hus eller bil? Eller har du kjøpt noe dyrt på nedbetaling som du fortsatt betaler på? Da kan sjansene dine for å få lån uten sikkerhet bli lavere.

Bankene antar at lånet ditt hos dem kan bli nedprioritert dersom du har øvrig gjeld. Det er derfor lurt å bli kvitt det du kan av annen gjeld før du søker. Å ha mange lån samtidig lønner seg ikke. Da kan refinansiering være en god hjelp. Samler du alt i ett lån kan det bli mer oversiktlig, både for deg og for banken din.

Lån uten sikkerhet om du har en god betalingshistorikk

Kanskje du har vært uheldig med noe av den tidligere gjelden du har hatt, eller du har hatt en periode med økonomiske problemer, og ikke fått betalt regninger i tide? Da er det stor sjanse for at du har betalingsanmerkninger.

Om banker ser dette, gir det ikke et godt inntrykk. Det kan hjelpe om anmerkningene er langt tilbake i tid, og om du beviser at du har høyere inntekt nå enn da. Men det trekker fortsatt vurderingen ned noen hakk.

Har du planer om å ta opp et lån uten sikkerhet i fremtiden bør du være nøye med betalingene dine her og nå. Det er lite du kan gjøre med fortiden. Men scorer du positivt på noen av de andre punktene, kan det veie opp.

Lån uten sikkerhet om du har realistiske mål

Du bør ha realistiske mål når du skal ta opp et lån uten sikkerhet. Både for din egen del, men også for bankens del, uansett om de krever å vite hva du skal ha lånet til eller ikke. Er summen skyhøy er det liten sjanse for at det blir enkelt å betale tilbake sånn helt uten videre.

Du bør ikke låne mer enn du trenger. Og i hvert fall ikke mer enn du vet at du kan betale tilbake. Jo lavere summen er, jo lavere blir kravene til deg som låntaker.

Sett opp en oversikt for din egen del over utgifter og inntekt. Hvor mye ekstra har du igjen når måneden er over? Hvor mye må du betale ned på ditt lån uten sikkerhet hver måned? Du kommer langt med en god plan, og det vil lønne seg i lengden.